top of page
Search
  • Writer's pictureRushanette Sass

Wat 3 jaar ondernemen mij geleerd heeft

In 2006 kochten mijn ouders mijn eerste fotocamera voor mij. 14 jaar later publiceer ik dit artikel. Mijn liefde voor fotografie begon puur uit passie. Drie jaar geleden besloot ik heel spontaan en naïef om een onderneming te starten, and let me tell you this! De reis naar een ​​succesvolle onderneming is alles behalve soepel. Het zit vol met hobbels, vorken en onverwachte omwegen. Maar ik geniet er ongelooflijk veel van.


Dat betekent niet dat er fouten zijn gemaakt waarvan ik wou dat ik ze niet had gemaakt. Niet dat ik me schaam. Deze fouten hebben me geholpen om te komen waar ik nu ben. Het is alleen zo dat als ik ze had kunnen voorkomen, de rit net iets soepeler en minder stressvol had kunnen zijn.

Met dat in gedachten deel ik vandaag met jullie 10 dingen die ik geleerd heb tijdens mijn ondernemersreis.1. Boekhouding is zoooooo belangrijk

In de eerste paar maanden dat je een bedrijf runt, zal je waarschijnlijk te verstrikt raken in zaken als verkoop, voorraad en marketing om na te denken over je accounts. Maar tenzij je echt georganiseerd bent en je inkomsten en uitgaven in de gaten houdt, kun je jouw inkomsten niet correct aangeven en het juiste belastingniveau betalen, en dat kan tot financiële en juridische problemen leiden.


Belastingen en heffingen zijn niet de enige zorgen als het gaat om rekeningen. Als je weet hoeveel je in een bepaalde week verdient en je winst en verlies kunt berekenen, kun je bepalen hoe financieel levensvatbaar je bedrijf zal zijn.


2. Vriendschap verkiezen boven competenties

"Zodra je beslist samen met iemand een business op te starten, moeten competenties primeren op vriendschap. Hoewel vriendschap een pluspunt kan zijn, kan deze ook afbrokkelen als er conflicten ontstaan".


Het is van cruciaal belang dat je, naast een solide partnerschapsovereenkomst, ook wederzijdse investeringen op papier zet.

Vaak wordt er in de lancering fase enthousiast veel uitgegeven. Het is dan ook belangrijk dat de inspanningen van de partners in evenwicht zijn. Bedenk goed voor jezelf of je echt klaar bent om samen een onderneming te starten en of ondernemen echt iets is wat je wilt doen.


3. Van een slechte foto kun je geen goede foto maken

Ik heb altijd gespeeld met fotobewerking maar daar lag mijn interesse qua fotografie niet.


Mijn doel als fotografe is om het beste uit je eigen schoonheid te halen, dus foto’s manipuleren, daar doe ik niet aan.

De basis ken ik wel natuurlijk photoshop, illustrator, indesign noem maar op. Wat ik dus ook snel geleerd heb is dat je van een slechte foto nooit een goede kunt maken. I learned that the hard way. Let's make one thing clear, voor mij als fotografe is fotobewerking absoluut niet het allerbelangrijkste.


De foto zelf moet de basis vormen. Aanpassingen in de nabewerking is aanbevolen en meestal ook alleen achteraf mogelijk. Maar dat betekent niet dat je minder tijd moet steken in het verkrijgen van een juiste belichting, goede compositie en haarscherpe foto. Wat ik al zij..van een slechte foto maak je echt geen goeie foto maar van een goede foto kun je in de nabewerking wel een perfecte foto van maken.
4. Fotoapparatuur is niet het belangrijkste maar kan wel belangrijk zijn

Camera’s worden met de jaren steeds beter. Ze hebben betere sensoren, snellere objectieven noem maar op. Zelf vind ik dat apparatuur niet altijd het allerbelangrijkste is. Het gaat er veel meer om dat je weet wat je met het apparatuur doet. Wel zul je als fotograaf wel op het moment komen dat je tegen beperkingen gaat oplopen met bepaalde apparatuur wat er voor kan leiden dat je een nieuwe betere versie haalt.


5. Je fotografie ontwikkel je door te doen

Hoe tof zou het zijn als ik gemakkelijk kon tellen hoeveel foto’s ik exact in 14 jaar tijd heb gemaakt? Wat ik wel weet is dat het er heel veel zijn. Een hele hoop oefenuren dus en die zijn ook enorm belangrijk als je mooiere foto’s wilt leren maken. Mijn fotografie is sinds mijn eerst digitale camera een hoop verbeterd. In de loop van de jaren leer ik steeds meer over instellingen, licht en fotobewerking. Je kunt nog zoveel lezen of horen over fotografie en kijken naar andermans foto’s, maar je leert het pas door echt te doen. Maar alleen doen is ook niet genoeg, je moet ook kritisch naar jezelf zijn.


Mijn tip is dus JUST DO IT. ga op pad met je camera, probeer, experimenteer en don’t give up.

6. Je smaak veranderd en dat is oké!

Als ik terug kijk naar foto’s van 3 jaar geleden dan vind ik de foto’s die ik TOEN geweldig vond nu op zich wel oke. Dat is op zich niet gek want je leert door te doen en je foto’s worden ook steeds beter. Maar wat mij is opgevallen is dat mijn smaak en stijl in de loop der jaren ook is veranderd. Dat kan gaan om compositie, bewerking stijl en onderwerpen. Soms denk ik echt wtf waarom heb ik überhaupt gekozen voor die bewerking. Eerst voelde ik mij echt dubbel hierover … hoe kon ik dat ooit nou mooi vinden...??


Maar inmiddels weet ik nu dat het oké is to change your mind. Zowel in je business als je fotografie stijl.

7. Smaken verschillen en dat is OOK oke!

Iedereen kijkt anders tegen foto’s aan. Wat de enne mooi vind is misschien voor de andere wat minder. Het is vaak een kwestie van smaak, het betekent niet dat je foto lelijk of fout is. In mijn eigen fotografie houdt ik van kleuren en contrasten, toch kan ik ontzettend genieten van andermans zwart-wit foto’s. Door andermans foto’s en werk te leren waarderen ontdek je veel pareltjes en haal je er onbewust zelf veel inspiratie uit. Blijf ervan bewust dat niet iedereen je werk geweldig gaat vinden en dat ook dat OKÉ is.8.Ik wil niet zomaar een fotograaf zijn

Al vanaf jonge leeftijd had ik interesse in veel verschillende dingen en vond ik het leuk om mij bezig te houden met diverse hobby’s. Zo heb ik mij ook ontwikkelen op het gebied van public speaking, foto en videografie maar ook social media en basis web development. Dus toen ik mezelf begon te ontwikkelen binnen mijn onderneming, voelde ik mij steeds niet lekker bij het alleen te houden bij fotografie. Ik merkte dat ik automatisch mijn klanten ging helpen ook op gebied van social media, planning en dergelijke. Zo ben ik dus erachter gekomen dat ik helemaal niet als 'just a photographer' gezien wil worden maar MEER dan alleen dat.


Ik wil gezien worden als je Go to girl voor alles wat te maken heeft met het maken en bedenken van content. Dat is een beter fit voor mij!


9. Hoedje van papier

Toen we begonnen, dachten we dat als we geweldige fotografische vaardigheden hadden, we een succesvol bedrijf zouden hebben. Maar dat kan niet verder van de waarheid zijn. Als je je eigen bedrijf start en runt, moet je een dozijn hoeden dragen.


Je bent een fotograaf / klantenservice-expert / boekhouder / marketingdirecteur / social media-expert / brandende kerel / persoon voor website-creatie / secretaris / penningmeester / CEO / CFO / en vrijwel elke andere titel die je maar kunt bedenken.


Hoe eerder je je realiseert dat je als ondernemer op verschillende gebieden moet gaan ontwikkelen en verdiepen, hoe beter.


En wees niet bang om bepaalde aspecten van je business te outsourcen als je merkt dat het echt niet jouw ding is! (zoals financiële zaken).


10. Maak foto’s omdat je er blij van wordt en nergens anders voor!

Ik 2017 ben in mijn fotografie business begonnen en verdiende er amper wat mee maar had onwijs veel passie en leuke ideeën voor de toekomst, dus ben ik mij gaan inschrijven bij de KVK zonder enig benul over business. Nog geen jaar later was ik afgestudeerd en werkte ik parttime. Business ging lekker maar omdat ik ook zo naïef in business ben gestapt was het dus onvermijdelijk dat ik in het proces mezelf tegen zou komen.


Frustratie, teleurstellingen en een hoop tranen. Ik belandde mij in een persoonlijke zoektocht over mijn doel met fotografie. Na vele gesprekken en een trip naar Italië landen het.

Rushanette vergeet het geld, vergeet mensen, vergeet business en ga weer foto’s maken waar jij blij van wordt en waar jij energie van krijgt. Dat bracht een hele re-branding met zich mee.


Sindsdien staat het als een paal boven water; Ik fotografeer niet voor de likes, niet voor de roem, niet voor naamsbekendheid en vooral niet voor het GELD (al zou ik je in geval van het laatste sowieso een ander beroep aanraden). Ik maak foto’s omdat ik dit wil en er blij van wordt en nergens anders voor.

Dat is mijn aller belangrijkste les die ik nooit meer ga vergeten en waarmee ik jou ook hoop te inspireren natuurlijk.


Ben jij ook een ondernemer? Hoelang onderneem jij en wat zijn de grootste lessen die je tot nu toe geleerd heb?188 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page