top of page
  • Writer's pictureRushanette Martis

10 Belangrijke Lessen uit Mijn 17-jarige Ondernemersreis in de Fotografie

Het begon allemaal in 2006, toen mijn ouders me mijn allereerste camera cadeau gaven. Veertien jaar later deel ik deze inzichten met jullie. Mijn liefde voor fotografie ontstond puur vanuit passie. Zes jaar geleden waagde ik spontaan en wat naïef de sprong in het ondernemerschap, en laat me je vertellen: de weg naar een succesvol bedrijf is allesbehalve glad. Deze weg is bezaaid met hobbels, wendingen en onverwachte omwegen, maar ik geniet er met volle teugen van.


Dat betekent niet dat ik geen fouten heb gemaakt waarvan ik wenste dat ik ze had kunnen vermijden. Ik schaam me er niet voor; deze fouten hebben me geholpen te groeien tot waar ik nu ben. Maar als ik ze had kunnen voorkomen, had de reis wellicht iets soepeler en minder stressvol kunnen verlopen.


Met dat in gedachten deel ik vandaag 10 waardevolle lessen die ik heb geleerd tijdens mijn reis als ondernemer in de wereld van de fotografie:


1. Boekhouding is cruciaal

In de beginfase van je bedrijf ben je vaak bezig met verkopen, voorraad en marketing, en vergeet je wellicht je boekhouding. Toch is het bijhouden van je inkomsten en uitgaven essentieel. Een goede boekhouding helpt je niet alleen om belastingen correct te berekenen, maar ook om de financiële levensvatbaarheid van je bedrijf te bepalen.


2. Competenties boven vriendschap

Wanneer je besluit om samen met iemand een bedrijf te starten, moeten competenties de prioriteit hebben boven vriendschap. Hoewel vriendschap een pluspunt kan zijn, kan het wankelen als er conflicten ontstaan. Het is van vitaal belang om, naast een sterke partnerschapsovereenkomst, wederzijdse investeringen op papier vast te leggen.


3. Van een slechte foto kun je geen goede maken

Fotobewerking is belangrijk, maar het kan nooit een slechte foto omtoveren tot een goede.

De basis, zoals belichting, compositie en scherpte, is van cruciaal belang. Verbetering is mogelijk in de nabewerking, maar de foto zelf moet sterk zijn.


4. Fotoapparatuur is niet alles, maar kan wel helpen

Apparatuur is niet het belangrijkste, maar het kan wel van invloed zijn. Kennis over hoe je je apparatuur gebruikt is van groter belang.


5. Fotografie leer je door te doen

Het is cruciaal om veel te oefenen en kritisch naar je eigen werk te kijken. Fotografie ontwikkelt zich door ervaring en reflectie. Dus, gewoon doen, experimenteren, en geef niet op.


6. Je smaak verandert, en dat is oké

Het is normaal dat je smaak en stijl in de loop der jaren veranderen. Het kan gaan om compositie, bewerking en onderwerpen. Het is prima om van gedachten te veranderen en te evolueren in je fotografie.


7. Smaken verschillen, en dat is ook oké

Iedereen heeft een andere kijk op foto's. Wat de een mooi vindt, kan de ander minder aanspreken. Het is een kwestie van smaak, en dit betekent niet dat je foto's lelijk of fout zijn.


8. Meer dan alleen een fotograaf

Het kan zijn dat je naast fotografie andere interesses en vaardigheden hebt. Misschien wil je meer zijn dan alleen een fotograaf, en dat is helemaal oké. Ik wilde bijvoorbeeld niet alleen als 'gewoon een fotograaf' gezien worden, maar als een expert op het gebied van contentcreatie.


9. Als ondernemer draag je vele hoeden

Als ondernemer moet je vele rollen vervullen, van fotograaf tot klantenservice-expert, boekhouder, marketeer, en nog veel meer. Het is belangrijk om op verschillende gebieden te ontwikkelen en te leren.


10. Fotografeer uit vreugde, niet voor iets anders

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik foto's moet maken omdat ik er blij van word, niet voor likes, roem of geld. Dit inzicht heeft me geleid tot een persoonlijke transformatie en een herpositionering van mijn werk.


Ben jij ook een ondernemer? Hoe lang onderneem je al, en wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd? Deel je ervaringen!

5 views0 comments

Comments


bottom of page