top of page
 • Writer's pictureRushanette Martis

Ondernemen in Tijden van Crisis: Tips voor Ondernemers

Het openen van een social media-platform in deze tijd kan inderdaad enigszins ontmoedigend zijn, gezien de dominantie van het nieuws over de huidige pandemie. Ongeveer 90% van de berichten in je feed lijken te draaien om de recente gebeurtenissen. Als ondernemer sta je voor de uitdaging om hiermee om te gaan. Wat je niet moet doen, is het volgende:

 1. Profiteren van de situatie: Het is niet gepast om de crisis te gebruiken voor flauwe marketinggrappen. Veel mensen nemen de pandemie zeer serieus, en sarcasme kan verkeerd vallen.

 2. Licht maken van de situatie: Grappen maken over de crisis is ook niet raadzaam. Mensen zijn momenteel niet in de stemming voor humor. Als ondernemer vertegenwoordig je een merk, en jouw toon moet aansluiten bij de ernst van de situatie.

Dus, wat kan een merk in deze tijd wel doen? Voordat ik je vertel wat ik ga doen, wil ik delen wat ik tot nu toe heb geleerd:

 • Heb een financiële buffer: Het is van cruciaal belang om financiële reserves te hebben om je bedrijf te ondersteunen in tijden van crisis.

 • Sluit een goede verzekering af: Een goede bedrijfsverzekering kan van onschatbare waarde zijn bij onverwachte gebeurtenissen.

 • Heb meerdere inkomstenbronnen: Diversificatie is essentieel om veerkrachtig te zijn bij economische schokken.

 • Denk buiten de gebaande paden: In deze tijden is creatief denken en flexibiliteit van onschatbare waarde. Het kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen.

 • Blijf kalm in tijden van paniek: Het is essentieel om je hoofd koel te houden en rationele beslissingen te nemen, zelfs als anderen in paniek raken.

Wat ik wil vragen aan ondernemers is om geen angst of negativiteit te verspreiden via hun kanalen. Jouw volgers krijgen al genoeg negatieve informatie via het nieuws en andere sociale kanalen. In plaats daarvan kun je:

 • Empathie en kennis verspreiden: Erken de situatie, deel jouw perspectief en wees open over hoe het virus jouw bedrijf beïnvloedt en welke maatregelen je neemt om de risico's te minimaliseren.

 • Werk aan je zakelijke doelen en administratie: Dit kan een goed moment zijn om zaken op orde te brengen en nieuwe doelen te stellen voor de toekomst.

 • Blijf zichtbaar: Maak promotiemateriaal, ga live, neem video's op. Blijf in contact met je klanten, zij willen van je horen.

 • Plan voor de comeback: Herken waar dit virus je bedrijf het meest heeft beïnvloed en gebruik deze tijd om te leren en je voor te bereiden op de toekomst.

In deze uitdagende tijden worden we geconfronteerd met de kwetsbaarheid van ondernemerschap. Zorg ervoor dat je bedrijf voorbereid is op dergelijke situaties om crisisperioden te kunnen overleven.

Laten we liefde, empathie en positieve energie delen met elkaar, in het bijzonder met ondernemers die deze moeilijke periode doormaken. Blijf kalm, blijf zichtbaar en blijf plannen voor een betere toekomst. Samen komen we hier doorheen.


5 views0 comments

Comments


bottom of page